Bengalikissayhdistys ry

Bengalikissa rotuesittely

Bengalien kasvatuksen tavoitteena on luoda kesykissa, joka ulkoisesti muistuttaa pieniä, metsässä asuvia villikissoja, ja joilla on kesykissan rakastava ja luottava luonne. Tämä tavoite mielessään tuomarit palkitsevat erityisesti niistä piirteistä bengalin ulkonäössä, jotka poikkeavat muiden kesykissojen piirteistä. Bengali on atleettinen eläin, kiinnostunut ympäristöstään, ystävällinen, utelias ja itsevarma kissa, joka on voimakas, ketterä, tasapainoinen ja viehkeä. Se on keskikokoinen tai suuri kissa, jolla on hyvin lihaksikas ja vankka vartalo. Sen leveä nenä ja silmiinpistävät viiksityynyt sekä suuret soikeat, lähes pyöreät silmät melko pienessä päässä, tekevät kissasta villin ja ilmeikkään yöeläimen näköisen. Sen vain hieman tai ei ollenkaan kaartuva profiili ja suhteellisen pienet, leveäkantaiset korvat ja pyöreät korvien kärjet, korostavat bengalin erikoista ja ainutlaatuista ulkonäköä. Lyhyt, tiivis turkki on erityisen pehmeä ja silkkisen tuntuinen. Turkissa voi olla glitteriä tai se voi olla glitteritön, kumpikaan ei ole toista suositeltavampi. Paksu häntä, jota kissa kantaa matalalla, tekee kissan olemuksen taspainoiseksi.



Rotustandardi englanniksi täältä!


TURKIN VÄRIT JA KUVIOT


Ruskeatäplikäs bengali on alkuperäinen väri, jota on bengalikissan jalostuksessa pyritty kehittämään. Bengalirodun harrastajilla on tavoitteena jalostaa mahdollisimman paljon Aasian leopardikissaa muistuttava kissa, joka on kuitenkin täysin kesykissa. Aasian leopardikissan väri on luonnollisesti täplikäs. Suurin osa bengaliesta on siksi ruskeatäplikkäitä ja väri on hyvin monimuotoinen. Pohjaväri voi vaihdella dramaattisen tummasta kullanpunaiseen tai leopardin keltaiseen. Kuvioiden kontrastiväri on mahdollisimman tumma. Turkin kuviot ovat mitä moninaisimpia. Täplikäs bengali voi olla kauttaaltaan täplikäs tai ruusukkeinen tai sillä voi olla erilaisten täplien ja ruusukkeiden yhdistelmiä turkissaan. Vatsapuoli on täplikäs ja mielellään vaalea. Korvien takana on usein ocellit eli vaaleat alueet suojaväriä. Anturat ovat tummat, samoin nenän ja silmien ympärykset. Hännänpää on tumma. Häntä voi olla raidallinen tai hännän tyvessä voi olla vielä muutama ruusuke ennen raidoituksen alkua. Bengalin turkin monimuotoinen kuvio on suuri rikkaus ja hyvin erilaiset kuvioinnit ovat eri tuomareiden silmää miellyttäviä. Ruskeatäplikkään bengalin silmät ovat ruskeat tai vihreät tai näiden yhdistelmää.


Bengalirodun kehityksen alkutaipaleella rodusta karsittiin jatkojalostuksesta kaikki värit ja karvanpituudet, jotka eivät vastannet mahdollisimman autenttista leopardikissaa. Bengalin perimässä piilevien geenien vuoksi pentueisiin putkahtelee yllätyksiä rodun kehityksen alkutaipaleelta tai muista roduista, joita rodun kehitykseen on käytetty. Ensimmäinen hyväksytty uusi väri bengalille oli marmorikuvio. Marmorikuvio on resessiivisesti periytyvä ja ruskeatäplikkään tavoin hyvin monimuotoinen ilmiasultaan. Osa marmorikuvioisista on kauttaaltaan marmorikuvioituja ja osa on kokonaan tummasävyisempiä, joita kutsutaan englannin kielessä nimityksellä sheeted marble. Hyvin jännittävä ruskeatäplikäs bengali on eräänlainen sekoitus täplikästä ja marmorikuviota ja tätä muotoa kutsutaan englannin kielessä nimityksellä sparble. Marmorikuvioiu bengali voi olla väriltään mikä tahansa bengalin väri, useimmiten ruskea.


Lumivärit

Bengalikissan kehityksessä on käytetty siamilaista ja burmankissaa. Näiden rotujen geeneistä on bengalikissarotuun jääneet resessiiviset lumivärit. Vaalein lumiväri on himalajanaamio (FIFe) / lynx tabby point (TICA), joka vastaa siamilaisen naamioväriä. Tummin lumiväri on burmanaamio (FIFe) / sepia tabby point (TICA), joka vastaa burma kissan naamio väriä. Näiden kahden lumivärin yhdistelmä on tonkineesinaamio(FIFe) / mink tabby point (TICA), joka vastaa tonkineesi kissan naamioväriä. Yleisin lumiväri on vaalea ja sinisilmäinen himalajanaamio. Huomattavasti harvinaisempi lumiväri keskitumma ja sinivihreäsilmäinen (aqua) on tonkineesinaamio ja hyvin harvinainen lumiväri on hyvin tumma vihreä-/ ruskeasilmäinen burmanaamio. Kaikkia lumivärejä on täplikkäitä ja marmorikuvioisia. 

Charcoal

Maailmalla suuren mielenkiinnon alla ovat ns. charcoal eli suomeksi hiilen väriset bengalit. Charcoal värissä bengalin selkä on yksivärinen ja kuvio hyvin dramaattinen, tumma. Charcoalit rekisteröidään siihen väriin, mitä ne edustavat ja ne kilpailevat näyttelyissä.


Hopea, sininen ja musta

Hopea on TICAssa hyväksytty väri bengaleille. Harvinainen hopea on dominoiva geeni eli hopea bengali voi saada hopea jälkeläisiä vaikka toinen osapuoli ei kantaiskaan hopeageeniä. Hopeita voi olla täplikkäitä ja marmoreita sekä myös lumihopeita täplikkäinä ja marmoreina Hopea väri on lainattu brittiläiseltä lyhytkarvakissalta ja amerikkalaiselta lyhytkarvakissalta.


Uusia bengalivärejä ja karvanpituuksia, jotka ovat vasta kehitteillä ja rekisteröidään TICAssa New traits statuksella ja FIFessä BEN x statuksella on monia ja osalla bengalikasvattajista on mielenkiintoa kehittää näitä pääosin resessiivisiä geenejä. Näyttelyyn nämä bengalit voivat osallistua laatuarvosteluun, mutta eivät kilpailuarvosteluun. Suomessa on syntynyt ainakin sinitäplikkäitä ja mustia (melanistisia) bengaleita sekä cashmere bengaleita, jotka ovat puolipitkäkarvaisia bengaleita.

Share by: