Bengalikissayhdistys ry

Mitä erityistä bengalin pitoon liittyy?

Bengalikissaan pätee pitkälti samat asiat kuin kaikkiin kesykissoihin. Lue tuoreinta, tutkittua tietoa kissoista, kissojen hankinnasta, hoidosta ja hyvinvoinnista SEY:n Kissatieto.fi-sivuistolta

Bengalikissan luonne

Bengalikissa on iloinen, aktiivinen ja älykäs olento. Kaikki bengalikissat ovat erilaisia niin kun me ihmisetkin mikä näkyy bengalin aktiviteeteissä päivittäin. Bengalikissa huilii mielellään sohvallasi tai sylissäsi aktiivisen päivän jälkeen.


Bengalikissan ruokinta

Bengalikissoja ruokitaan kuten kissoja ylipäätään. Bengalikissan rotu ei vaadi minkäänlaista erikoisruokavaliota. On monta tapaa ruokkia kissaa hyvin ja oikein. Tärkeintä on, että omistaja ottaa selvää valitsemastaan ruokintamuodosta. Helpoin tapa ruokkia bengali on käyttää valmiita kissojen täysravintoja. Näitä saa eläintarvikeliikkeistä ja marketeista. Ruokia vertailemalla löytää sellaisen, joka sopii omalle kissalle. Tärkeää on kiinnittää huomiota valkuaisainepitoisuuteen ja rasvapitoisuuteen. Tuoteseloste luetaan tarkoin ja parasta on välttää niitä ruokia, joissa on kissoille hyödyttömiä valmistusaineita kuten vehnä tai keinotekoisia väri ja maku aineita. Myös sokeria on hyvä välttää. Sokeri ei ole kissalle terveellistä, sitä lisätään teollisiin ruokiin toisinaan, jotta ruoka olisi koostumukseltaan omistajan mieleen.


Kasvattajalta kannattaa kysyä neuvoja ja ainakin aluksi ruokkia pentua kuten kasvattaja on tehnyt. Täysravintoa syötettäessä kissalle ei anneta lisäravinteita. valmisruokaa haastavampaa on erilaisten kotiruokien valmistaminen kissalle ja raakaruokinta, joihin tarvitaan perehtymistä ja lisäravinteita saatetaan antaa yksilöstä ja esim kasvuvaiheesta riippuen. Useimmat kissat syövät eri ruokintamuotojen yhdistelmää. Teollista ruokaa höystettynä kypsällä kotitekoisella ruoalla ja raakaravinnolla.


Useimmat kissat eivät siedä laktoosia ja näin on myös bengalin laita. laktoosittomat maitotuotteet sopivat ja maistuvat joillekkin. Kissa ei tarvitse välttämättä maitotuotteita, mutta voi niitä laktoosittomina mainiosti syödä. Kiellettyjen ruokien listalla ovat raaka järvikala (loisvaara), raaka kananmunanvalkuainen, ihmisille tarkoitettu purkkitonnikala, kypsät kanan luut, suolainen ja maustettu ruoka.

Hyviä valkuaisaineen lähteitä ovat kypsä ja raaka liha, kypsä kananmuna ja raaka kananmunakeltuainen sekä kala, jota voi syöttää 1-2 kertaa viikossa. Sisäelimiä kuten sydäntä, maksaa ja munuaista voi syöttää myös 1-2 kertaa viikossa. Kissa ei varsinaisesti tarvitse hiilihydraatteja, mutta sietää pieniä määriä. Kotitekoisessa lihamurekkeessa voi käyttää hieman esimerkiksi vehnänalkioita ja kaurahiutaleita. Monet bengalit pitävät ruukkusalaatin maistelusta tai ohuen tuorekurkkusiivun pureskelusta. Kissanruoho saattaa tukkia kissan suolistoa ja jos kissanruohoa haluaa tarjota, kannattaa olla varovainen ja seurata kissan vointia.


Raikasta vettä on aina oltava saatavilla ja bengalille on usein syytä hankkia ns matkavesikuppi, jossa on sisäänpäin reunat tai spanielin kuppi, joka on suppilon mallinen. Nämä kupit vähentävät bengalille luontaista vedellä leikkimis intoa ja vettä on vähemmän kupin ulkopuolella. Joskus törmää legendaan, jonka mukaan bengalille on syötettävä joko eksoottista riistaa tai hiiriä. Näin ei aisian laita ole ja elävien hiirien syöttäminen on eläinsuojelulakimme vastaista.

Bengalikissan terveys

Bengalikissojen, kuten kaikkien elävien olentojen terveyteen vaikuttavat sekä perintötekijät että ympäristötekijät. Oleellisia terveyteen pitkällä aikavälillä vaikuttavia ympäristötekijöitä ovat eläimen ravinto ja pennun kasvuolosuhteet. On myös erotettava toisistaan nk. perinnölliset sairaudet ja tartuntataudit.


Bengalikissaa pidetään yleisesti "terveenä rotuna". Ruumiinrakenteessa sinänsä ei ole sellaisia erityisiä piirteitä, jotka altistaisivat sairauksille. Esimerkiksi sillä on sopusuhtaisen pituinen kuono, normaalit jalat, selkä ja häntä. Kissojenkin kasvatuksessa on alkanut näkyä koirien jalostuksesta tuttuja piirteitä, kuten kääpiökasvuisten jalkojen jalostaminen esim. Munchkin-kissarodussa.

Bengalikissa on kehitetty käyttämällä laajaa geenipohjaa ja bengalikissarotuun on mahdollista vieläkin tuoda uusia geenejä Aasian leopardikissalta. Alunperin bengalirotu -silloin ei tosin bengaleita pidetty rotuna vaan tutkimusaineistona- kehitettiin Kalifornian yliopiston tutkimushankkeessa, jossa tutkittiin tiedettyä hyvää Aasian leopardikissan immuunipuolustuskykyä. Lisääntynyt tutkimus ja tietämys on tuonut tietoa tämänkin rodun sairauksista. Kuitenkin voimme yhä edelleen puhua suhteellisen terveestä rodusta.

Bengalikissoille on saatavilla geenitestejä, jota ovat kasvatuksessa tärkeä työkalu. Geenitestien tulosten mukaan voidaan välttää kokonaan pentujen mahdollisuus sairastua joihinkin tunnettuihin sairauksiin. Yksi helpolla geenitestillä vältettävissä oleva sairaus nykypäivänä on pyruvaattikinaasin puutoksesta (PK deficiency) johtuva hemolyyttinen anemia. Tätä anemiaa sairastavia kissoja eivät vastuulliset kasvattajat käytä suvun jatkamiseen lainkaan, eivätkä he parita kissoja, jos molemmat ovat taudin kantajia, sillä silloin voisi syntyä sairaita pentuja.


Useat kasvattajat tutkivat kissojaan lisäksi eläinlääkärillä mm. sydänlihassairauksien, ja jotkut lonkka- ja silmävikojen varalta. Kissojen, myös bengalien sairauksiin löydetään koko ajan uusia geenejä ja saadaan uusia geenitestejä sairauksien välttämiseksi. Kasvattajat seuraavat hyvin tilannetta ja ottavat kissoistaan testejä ja kokeita sitä mukaa kun niihin tulee mahdollisuus. Kasvattajat voivat hyödyntää kerättyä tietoa ja saatuja tuloksia tehdessään jalostuspäätöksiä.


Suomessa bengalikissalla on sairauksia todettu hyvin vähän suhteessa bengalikissojen määrään. Todettuja sairauksia ovat ainakin: pk deficiency, sydänsairaudet, diabetes ja allergia. Vaikka sairauksia on verraten vähän, on niistä saatava tieto arvokasta ja ne kannattaa aina tiedottaa ainakin kasvattajalle ja mielellään myös rotujärjestölle. Professori Hannes Lohi kerää mielenkiintoista tietokantaa, jossa myös bengalit ovat mukana. Aika näyttää, miten tämä hanke tulee auttamaan rotuamme. Hannes Lohen tutkimukseen voi osallistua minkä tahansa kissan omistaja (terve, sairas, rotukissa tai maatiainen) lähettämällä eläinlääkärin välityksellä verinäytteen ja täyttämällä terveystietolomakkeen. Lisätietoa kissojen geenien tutkimushankkeesta saat osoitteesta www.kissangeenit.fi


Valitessasi itsellesi pentua, kiinnitä vanhempien terveyden lisäksi huomiota myös muun suvun terveyteen, sairauksien osalta kysy lisätietoja kasvattajalta. Terveitä ja tiettyyn tarkoitukseen soveltuvia pentuja ei kukaan kasvattaja voi taata, vaikka vanhemmat ja lähisuku olisivatkin terveitä ja näyttelyissä menestyneitä. Kissankasvatus on elävien olentojen kasvatusta ja yllätyksiä voi aina tulla. Vanhempien ja suvun hyvät tulokset kuitenkin pienentävät ei-toivottujen ominaisuuksien ilmitulemisen riskiä. Myös luonteeseen on tärkeää kiinnittää kasvatuksessa huomiota. Rotu on yleensä lapsiystävällinen sekä sopeutuu elämään erilaisten lemmikkien kanssa, eli bengali on luonteeltaan pääsääntöisesti hyväntahtoinen, ystävällinen ja luottavainen. Bengalin rodunomaiset ominaisuudet tekevät siitä myös mainion harrastuskissan lajeihin kuten kissa-agility ja tietysti myös näyttelyharrastukseen.


Terveydestä puhuttaessa ei pidä unohtaa myöskään kissan tarttuvia tauteja. Taudinaiheuttajia voivat olla virukset, bakteerit, sienet, alkueläimet ja parasiitit. Kaikki lemmikkikissat on syytä rokottaa vähintäänkin kissaruttoa ja kissaflunssia vastaa. Tietoa tartuntataudeista saat Kissaliiton sivuilta


On tärkeää muistaa, että ostaessasi rotukissaa tarkistat, että sillä on rekisterikirja. Bengalikissan rekisteröinti Suomen Kissaliiton tai TICA:n kautta varmistaa sen, että kissan sukupuu tunnetaan. Kun katsot kissan sukutaulua, tarkista etteivät sen vanhemmat ole liian läheistä sukua. Vaikket olisikaan aikeissa näyttelyttää lemmikkiäsi, on tärkeää että kissa on rekisteröity, sillä rekisteröimättömyys voi johtua liian läheisten sukulaisten parituksesta, sekarotuisuudesta tai pahimmillaan pentutehtailusta. Sukusiitos on omiaan lisäämään terveysongelmia.


Eläimen omistajana kannattaa viedä Bengalikissa aina eläinlääkäriin tarkistettavaksi jos epäilyttää että bengalikissallasi on jokin hätänä. Meihin voi myös ottaa yhteyttä jos tarvitset apua eläinlääkärin valinnassa tai jos sinulla on kysyttävää.


Oletko valmis hankkimaan oman bengalikissan? Katso uusimmat bengalipennut tästä
Katso erilaisia värivariaatioita meidän 
kuvagalleriasta

Leo kuusessa
Share by: